Stručnjaci biljne medicine ukazuju da nana ima sledeća dejstva:

sredstvo za skupljanje, sprečavanje rasta mikroorganizama, protiv svraba kože, protiv povraćanja, nadimanja i gasova, protiv parazita, protiv bolova i za podsticanje preznojavanja.

Ekstrakti nane poseduju radioprotektivno, antioksidantno, antikancerogeno, antinociceptivno, antialergijsko, spazmolitičko i druga svojstva.

Para dobijena od ulja nane se koristi za inhalaciju kod respiratorne kongestije.

Čaj od nane se koristi za ublažavanje kašlja i zapaljenja grla i sluznica u ustima.

Esencijalna ulja se mogu upotrebljavati u lečenju pacijenata sa infiltrativnom plućnom tuberkulozom.

Tradicionalno, nana se koristi kod različitih stomačnih problema kao što su grčevi kod novorođenčadi, nadimanja, proliva, lošeg varenja, mučnine i povraćanja.

Dalje, nana se koristi kao pomoć kod lečenja sindroma iritabilnog creva, Kronove bolesti, ulceroznog kolitisa, poremećaja rada žučne kese i žučnih puteva, oboljenja jetre, mentrualnih bolova, glavobolja, migrena i malih boginja.

Ekstrakt nane takođe može umanjiti toksičnost unetog arsena, kao i nivoe šećera u krvi, triglicerida, LDL (lošeg) holesterola, mokraćne kiseline, apsorpciju gvožđa, neprijatne mirise i isparljivost sumpornih jedinjenja kod pacijenata na intenzivnoj nezi.

Klinički je dokazano da je nana efikasna kod učestalih mučnine i povraćanja trudnica, pogotovo u prvim mesecima trudnoće.

Isparljiva ulja nane su dobra u snaženju i osvežavanju uma, poboljšavanju raspoloženja i opuštanju napetog i preopterećenog nervnog sistema, kao i u popravljanju pažnje, koncentracije i memorije.

Nanu treba da piju svi koji se malo kreću.

Osnovni recept za čaj od nane: punu supenu kašiku lista od nane treba popariti sa dva decilitra ključale vode, odmah dobro poklopiti, ostaviti da se kiseli duže ili kraće vreme, ocediti i piti, pre jela nezaslađen a posle jela zaslađen (najbolje medom).

Ako se koristi za lečenje, treba ga ocediti posle pola sata da bi se ekstrahovali i drugi sastojci.

List od nane može se koristiti za kiseljenje mleka i kao začin u mnogim jelima i salatama.

 

 

 

 

Podeli na društvenim mrežama:

Comments are closed.