Matični mleč proizvodi pčelinja matica.

Mleč je veoma skupocen ali i lekovit.

U farmaceutskoj industriji, mleč se pravi u obliku tableta, ali najbolji efekat se dobija kada se uzme 200 mg dnevno ili u mešavini meda u razmeri 1:50.

Sadrži vodu, proteine (belančevine), masti, ugljene hidrate i mineralne materije, zatim dosta vitamina, enzima, masnih kiselina, biljnih hormona i dr.

Matični mleč je najbolje čuvati na hladnom mestu u malim flašicama sa gumenim zatvaračima prevučenim voskom ili parafinom.

Mleč je najbolje koristiti tako da se uzme 1 gram sa 50 grama meda.

Pre upotrebe uvek treba promešati, jer je mleč lakši i brzo ispliva na površinu.

Stavlja se ispod jezika, da se sisa.

Dobar je protiv prehlada, nervoze, nesanice, uzbuđenja, reumatizma, anemije (malokrvnosti), bronhijalne astme, dijabetesa…

Kod malokrvnosti se uzima ujutru natašte po mala kašika (koja ne sme da bude od metala, već od drveta ili plastike), a najviše 3 puta dnevno. Vreme tretmana je 3 nedelje.

Za lečenje bronhijalne astme, bronhitisa i prehlade uzima se 20-30 grama mleča tako što se stavi ispod jezika 2-3 puta dnevno. Lečenje traje 3-4 nedelje. Pre ovog leka oboleli bi trebalo da pije pola čaše mineralne vode.

Za pomoć pri lečenju neuritisa, polineuritisa i bolesti perifernog nervnog sistema preporučljivo je upotrebljavati matični mleč jer pokazuje značajne terapijske efekte.

Ovaj efekat se objašnjava visokim sadržajem vitamina B1, B6, PP i mikroelemenata koji aktivno utiču na sistem hipofiza- kora nadbubrežne žlezde.

Na isti način se koristi i za lečenje astme.

Matični mleč pozitivno utiče na metaboličke procese.

U lečenju dijabetesa treba biti istrajan i strpljiv jer ovakva terapija traje oko 6 meseci.

Pokazalo se da za to vreme dolazi do smanjenja nivoa šećera u krvi. Ovo lečenje bi trebalo sprovoditi pod nadzorom lekara endokrinologa i kao eventualnu dopunu terapiji koju vam je on propisao.

 

 

Podeli na društvenim mrežama:

Comments are closed.