Osteoartritis (zapaljenje zglobova) je bolest koja pogađa mlađe sportiste oba pola, veći broj populacije srednje dobi, i većinu starije populacije.

Postoji dokaz da dodaci prehrani koji sadrže suv prah podvrsta šipurka može umanjiti kako bolove usled osteoartritisa, tako i konzumaciju dodatnih sintetičkih lekova protiv bolova.

Biljni lek na bazi divljeg šipurka ima umereni ublažavajući efekat na bolove u zglobovima i poboljšava opšte stanje, kvalitet sna i raspoloženje pacijenata sa osteoartritisom, bez ikakvih nuspojava.

Divlji šipurak ili šipak je trnovit grm visok oko 2m.

Raste svuda a najviše po obodima šuma i kao živa ograda pored puteva i po međama, u celoj Evropi, severnoj Africi i severnoj i zapadnoj Aziji.

Nađena je velika količina vitamina C, mnogo vitamina P, 12-18mg karotena (provitamina A), oko 0,02mg%, vitamina B2 i oko 40 bioloških jedinica u gramu vitamina K.

Šipurak ima još i oko 2,5% tanina, oko 3% limunske i jabučne kiseline, oko 15% šećera (invertnog i saharoze), malo masnog ulja i vrlo malo etarskog ulja (sa aldehidima) od koga potiče prijatan miris čaja, koncentrata i raznih galenskih preparata od šipiurka.

U lišću ima oko 0,4% vitamina C.

U fabrikama se izrađuju vitaminski koncentrati, a u apotekama sirup u drugi galenski preparati.

Sveži i osušeni šipurak upotrebljava se kao blag adstringens pri oboljenju creva, naročito protiv dosadnih dečjih proliva preko leta.

Seme se koristi i kao diuretik.

Čaj sprečava stvaranje kamenca ili peska, leči upale organa za izlučivanje i čisti krv.

Ova dejstva šipurka potiču iz iskustava narodne medicine, a dodatno istraživanje potrebno je da bi se razjasnili drugi pretpostavljeni efekti šipurka i semena.

Zaključak je da su antiinflamatorna i analgetska svojstva prirodnog preparata od šipurka, u kombinaciji sa bezbednom upotrebom, niskom cenom i lakom primenom, interesantna strategija za upotrebu šipurka kao deo suplementa za terapeutsko lečenje osteoartritisa.

Na našem tržištu postoji prirodni analgetik na bazi divljeg šipurka pod nazivom MAGIC ROSE, koji se odlično pokazao kao pomoć pri lečenju zapaljenja zglobova i kostiju, a pomaže i kod migrena i umerenih hroničnih bolova! Ukoliko imate zapaljenje zglobova, preporučujemo ovaj prirodni preparat.

zapaljenje zglobova
nadapharm.rs, naručivanje na telefon: 062/311-940

 

Podeli na društvenim mrežama:

Comments are closed.