Pčelinji otrov stvaraju dve žlezde koje su povezane sa aparatom za ubadanje kod radilica.

Kako pčela stari, količina otrova se smanjuje.

Kada pčela ubode, ona ne ubrizga svih 0,15- 0,30 mg otrova, osim kad ubode kožu koja je debljine kao naša, pri čemu ona gubi ceo ubodni aparat zajedno sa nervima.

Pčelinji otrov se koristi u malim dozama, ali je odlična prirodna supstanca koja pomaže kod raznih bolesti.

To je bistra, vodena tečnost bez mirisa.

Kada dođe u dodir sa sluzokožom ili očima izaziva pečenje i iritaciju.

Otrov sadrži niz isparljivih jedinjenja koja se mogu lako izgubiti tokom sakupljanja.

U njemu se nalazi preko 18 farmakološki aktivnih sastojaka.

Njegova terapijska vrednost je bila poznata mnogim drevnim civilizacijama.

Pčelinji otrov se dobro pokazao u lečenju reumatoidnog artritisa još od vremena antičkog Egipta, Grčke i Kine, a upotrebljavan je i za poboljšanje cirkulacije, kao i u terapiji akni i raka kože.

Verovanje da pčelari nikada ne oboljevaju od reumatizma postojalo je kod nekih lekara homeopata i drugih terapeuta tokom 19. veka, a nastalo je u Evropi i Americi pod uticajem male grupe individualaca koji su se zvali „praktičari apiterapije“.

Pčelinji otrov se koristio u Orijentalnoj medicini za ublažavanje bolova i za lečenje hroničnih zapaljenskih bolesti kao što je reumatoidni artritis.

Međutim, na Zapadu to dugo nije bilo prepoznato kao nešto značajno.

Sredinom 20. veka naučnici počinju da otkrivaju i druge indikacije za primenu pčelinjeg otrova, kao što su autoimune bolesti, pre svega multipla skleroza.

Na osnovu značajnih kliničkih istraživanja, pčelinji otrov je odobren od Američke agencije za hranu i lekove za široku primenu, te su farmaceutske kompanije započele industrijsku proizvodnju i distribuciju širom sveta.

Danas možemo naći mnoštvo različitih preparata na bazi pčelinjeg otrova, pre svega u obliku krema i masti.

Od Boga vam zdravlje!

Podeli na društvenim mrežama:

Ostavite komentar

Vaša i-mejl adresa neće biti objavljena. Polja koja je potrebno popuniti su u nastavku.