Odmor je jedan od najvažnijih načina za poboljšanje života.

Čovek provede u snu skoro trećinu svog života.

Ovi praktični saveti će vam pomoći da se bolje odmorite:

  1. Zamračite prostoriju u kojoj spavate. Poznato je da svetlo ulazi u mrežnječu oka, onda mozak ispušta jednu hemikaliju koja nas budi. Mi smo stvoreni da se probudimo kad sunce izađe, i da spavamo kad sunce zađe.
  • Ako je moguće, treba imati otvorene prozore da bi vazduh strujao u sobu. Ako zatvorite i vrata i prozore probudićete se umorni, jer ćete iskoristi sav kiseonik iz sobe, pogotovu ako vas spava više u istoj prostoriji. Ako je napolju hladno, bar otvorite vrata.
  • Neka vaša spavaća soba bude što hladnija, jer se naš um bolje odmara u hladnoj, nego u toploj sobi. Pokrivači bi trebalo da budu što laganiji, jer se telo pokrene oko 40 puta u toku sna.
  • Spavaća soba mora da bude jako tiha. Ako živite u gradu gde je bučno, to može biti problem, jer ste izloženi zvukovima koji ometaju vaš san.
  • Krevet treba da je tvrd ali udoban. Ako spavate na leđima, jastuk mora biti jako tanak, a ako spavate na boku jastuk treba da bude nešto deblji da bi držao vašu glavu. Najgora pozicija za san je da spavate na stomaku, jer telo to ne trpi i okreće se automatski (ovo se ne odnosi na bebe).

Uopšteno gledajući, čoveku je potrebno 8 sati sna, a deci i trudnicama treba i više, kao i bolesnicima.

Ako smo dovoljno spavali, probudićemo se sami, bez alarma.

Ponekad se popodne osećamo jako umorno. Ako možete samo da prilegnete 10-15 min. onda je to u redu, inače ćemo poremetiti san u toku noći.

Najbolje je otići na spavanje između 9 i 11 uveče.

Podeli na društvenim mrežama:

Ostavite komentar

Vaša i-mejl adresa neće biti objavljena. Polja koja je potrebno popuniti su u nastavku.