Čaša kupinovog vina neće biti na vrhu liste zdrave hrane, ali skorija istraživanja pokazuju da bi to moglo imati neke zdravstvene koristi.

Kupine su izvor vitamina C koji jača vaš imuni sistem i štiti vas od bolesti.

Antocijanini daju tim plodovima svoju izrazito plavu boju.

Ovi pigmenti su takođe snažni antioksidanti, koji vas mogu zaštititi od raka, gubitka pamćenja i efekata starenja.

Vina kupina zadržavaju ove korisne hemikalije.

Studija objavljena u „Časopisu za lekovitu hranu“ pokazala je da antocijani u vinima kupine snižavaju krvni pritisak opuštajući krvne sudove.

Studija objavljena u “Journal of Food Science” otkrila je da vina od kupine sadrže visoki nivo nekoliko korisnih hemikalija.

Resveratrol, antioksidans u vinima kupine, može sniziti holesterol, kontrolisati krvne ugruške i smanjiti rizik od srčanog udara.

U jednom istraživanju resveratrol je takođe inhibirao rast kancera u ćelijskim kulturama. Iako je ovo istraživanje obećavajuće za ljubitelje vina, većina ovih studija je koristila visoke nivoe resveratrola za postizanje ovih rezultata.

Istraživači još uvek moraju da utvrde da li nivo resveratrola u vinima kupine pruža iste koristi.

Nekoliko sastojaka vina od kupine pruža obećavajuće koristi protiv hroničnih bolesti.

Univerzitet u Ilinoisu otkrio je da jedinjenja u vinima kupine kontrolišu apsorpciju ugljenih hidrata.

Ova jedinjenja bobica-vina mogu upravljati šećerom u krvi i pružiti efikasan tretman za dijabetes.

Alkohol u kupinovom vinu može pružiti određenu zaštitu od srčanih bolesti.

U nekoliko studija, umerena upotreba alkohola uzrokovala je neznatno povišenje nivoa HDL, „dobrog“ holesterola koji uklanja nezdrav holesterol iz krvi.

Starije odrasle osobe i ljudi sa visokim rizikom za srčane bolesti mogu imati najveću korist.

Povremena čaša kupinovog vina može ponuditi malo jačanje zdravlja, ali preterivanje će imati suprotan efekat.

Prekomerna upotreba alkohola doprinosi srčanim bolestima, visokom krvnom pritisku, gojaznosti i oštećenju jetre.

Podeli na društvenim mrežama:

Comments are closed.