Iako se antibitici koje možemo pronaći u prirodi koriste stotinama godina, ipak naučnici ne žele javno i jasno priznati da su oni efikasni. Ipak, brojna poslednja istraživanja pokazuju pozitivan smer i obećavajuće rezultate pod medicinskim pregledom.

Beli luk

Kulture širom sveta već dugo prepoznaju beli luk po preventivnoj i lekovitoj moći. Istraživanje je otkrilo da beli luk može biti efikasan treman protiv mnogih oblika bakterija, uključujući Salmonelu i Escherichia coli ( E. coli ). Beli luk je čak razmatran za upotrebu protiv tuberkuloze otporne na više lekova .

Med

Od Aristotelovih vremena med se koristi kao mast koja pomaže zarastanju rana i sprečava ili izvlači infekciju. Današnji zdravstveni radnici smatraju da je to korisno u lečenju hroničnih rana, opekotina, čireva, proleza i transplantata kože. Na primer, rezultati studije iz 2016. pokazuju da oblozi od meda mogu pomoći u zarastanju rana.

Antibakterijski efekti meda obično se pripisuju njegovom sadržaju vodonik-peroksida. Međutim, manuka med se bori protiv bakterija, iako ima niži sadržaj vodonik-peroksida.

Na stranu antibakterijska svojstva, med može pomoći da zaraste rane pružajući zaštitni premaz koji neguje vlažno okruženje.

Đumbir

Naučna zajednica takođe đumbir prepoznaje kao prirodni antibiotik. Nekoliko studija, uključujući jednu objavljenu u 2017. godini, pokazali su sposobnost đumbira da se bori protiv mnogih sojeva bakterija.

Istraživači takođe istražuju moć đumbira u borbi protiv morske bolesti i mučnine i smanjenju nivoa šećera u krvi.

Karanfilić

Karanfilić se tradicionalno koristi u stomatološkim postupcima. Istraživanje sada otkriva taj ekstrakt vode od karanfilića može biti efikasan protiv mnogih različitih vrsta bakterija, uključujući E. coli.

Divlji Origano

Neki veruju da origano pojačava imuni sistem i deluje kao antioksidans . Može imati antiinflamatorna svojstva. Iako istraživači tek treba da verifikuju ove tvrdnje, neke studije pokazuju da je origano među njima  prirodni antibiotici, posebno kada se od njega pravi ulje divljeg origana.

Rizici od prirodnih antibiotika

Samo zato što je nešto označeno kao prirodno, nije nužno sigurno. Količine i koncentracije aktivnih sastojaka se razlikuju među brendovima dodataka. Pažljivo pročitajte nalepnice. Osoba takođe treba da obavesti svog zdravstvenog radnika ako planira da uzima ove dodatke.

Iako je kuvani beli luk obično siguran za konzumiranje, istraživanja sugerišu da uzimanje koncentrovanog belog luka može  rizik od krvarenja. Ovo može biti opasno za ljude koji se suočavaju sa operacijama ili uzimaju razređivače krvi.

Podeli na društvenim mrežama:

Ostavite komentar

Vaša i-mejl adresa neće biti objavljena. Polja koja je potrebno popuniti su u nastavku.