Vino i lekovite pripravke sa vinom treba upotrebljavati oprezno, da ne bi došlo još većeg problema- zavisnosti od alkohola.

Crveno vino ima važnu ulogu u sprečavanju pojave arterioskleroze, infarkta miokarda, deluje aintiinflamatorno i antivirusno.

Vino poseduje aktivne sastojke (resveratrol) koji uništavaju slobodne radikale koji su odgovorni za štetne procese starenja organizma.

Vino povoljno utiče na usvajanje vitamina B12 , na pojačano stanje kiselosti u želucu starijih osoba i na funkciju mnogih žlezda.

Pri hroničnom stresu, postoji povećana potreba za vitaminima C i B grupe, kalcijumom i magnezijumom, tako da umerena potrošnja vina može imati pozitivno dejstvo na ublažavanje stresa.

Vitamin P olakšava cirkulaciju krvi, štiti od izliva krvi, pozitivno deluje na vid i ima baktericidno dejstvo (koje je tri puta jače od vodenog rastvora alkohola).

Supstance koje poseduju antioksidantno dejstvo kao npr. Proantocijanidoli i rana fenolna jedinjenja, koja su zastupljena u crnom vinu, imaju ulogu koronarnih zaštitnika.

Tako je utvrđeno da se u Francuskoj i Italiji, gde se vino troši u domaćinstvima kao sastavni deo obroka, beleži i najmanji procenat oboljenja srca i krvnih sudova.

Vino takođe sprečava pojavu gripa, bronhitisa i olakšava stanje kod astmatičara.

Vitamini C i P u vinu, smanjuju holesterol i čuvaju krvne sudove čoveka.

Zato i lekari preporučuju da pacijenti posle preležanih bolesti, komplikovanih hirurških intervencija, svaki dan uz obrok, popiju čašu crnog vina.

Vino pomaže kod prehlade, regulisanja pritiska, snažan je diuretik, dobro je za varenje i jačanje organizma, za zarastanje rana..

Za pripremu lekovitih napitaka uzimamo uvek dobro, plemenito vino. Penušava vina nisu za to pogodna.

Najčešće upotrebljavamo belo vino.

Uzmemo pola litra vina i u njemu namočimo do vrha punu čajnu kašiku suve ili pet kašičica sveže biljke.

Medicinska vina treba spravljati i čuvati u staklenim sudovima u mračnom i hladnom podrumu.

Ove napitke ne davati deci.

Od Boga vam zdravlje!

Podeli na društvenim mrežama:

Comments are closed.