Efikasno rešavanje problema vezanih za BHP vrlo često ometa tvrdokoran stav mnogih muškaraca da su ovi poremećaji neizbežne posledice procesa starenja (što je, delimično, tačno) i da se tu ništa ne može učiniti (što je, apsolutno, netačno). Usled toga, mnogi se ne obraćaju lekaru sve dok simptomi oboljenja ne postanu neizdrživi, ili dok zbog hitnosti stanja (akutna retencija urina) ne budu primorani da potraže medicinsku pomoć.

Hirurška intervencija predstavlja „zlatni standard“ u lečenju BHP. Međutim, u poslednje vreme se više poklanja pažnja zdravstvenoj edukaciji muške populacije i propagiranju određenih vidova mera prevencije.

Savremena farmakoterapija i fitoterapija pružaju značajne mogućnosti u ublažavanju simptoma BHP, pogotovo ukoliko se ona na vreme dijagnostikuje.

Biljni lekoviti proizvodi. Pokazano je da ne utiču na veličinu prostate i progresiju bolesti, ali dovode do poboljšanja nekih simptoma. Mogu da budu od koristi kod pacijenata sa blagim do umerenim simptomima. To su: biljni lek izrađen od ploda patuljaste testeraste palme (Serenoa repens, syn. Sabal serrulata, Arecaceae), ili tradicionalni biljni lekovi na bazi ekstrakata kore afričke šljive (Pygeum africanum, Rosaceae), semena i/ili masnog ulja bundeve (Cucurbita pepo, Cucurbitaceae), polena raži (Secale cereale, Poaceae), korena koprive (Urtica dioica, Urticaceae) i sl.

Biljni lekovi imaju slabije dejstvo od sintetskih, i nisu deo standardnih protokola za lečenje BHP. Međutim, činjenica je da ni sintetski lekovi ne omogućavaju kauzalnu terapiju, što daje određenu svrhu primeni biljnih lekovitih proizvoda.

U tom svetlu, biljni lekovi imaju i neke prednosti.

  • Biljni lekovi se mogu uzimati u režimu samolečenja, uz konsultacije sa urologom. Sintetski lekovi ne, pa se biljni lekovi mogu primeniti ranije, u početnim fazama terapije
  • U odnosu na sintetske lekove, biljni lekovi se bolje podnose i imaju manje neželjenih delovanja. Biljni lekovi ne dovode do smanjenja volumena ejakulata, smanjenja libida i pojave impotencije ili ortostatske hipotenzije, zamora i glavobolje kao čestih sporednih efekata koji prate primenu nekih lekova.

 

 

Podeli na društvenim mrežama:

Comments are closed.