Lektura teksta je stilska i jezička obrada teksta, koja podrazumeva ispravljanje jezičkih grešaka, kao i stilsko uređivanje rečenica u skladu sa srpskom jezičkom normom. Prilikom čitanja teksta, lektor obraća pažnju na jezičke greške, uz predlog da se izvrše određene promene reči ukoliko nisu u skladu sa stilskom normom srpskog jezika. Ovaj prostupak je posebno karakterističan prilikom lektorisanja prevedenih tekstova. Lektor daje predloge koji će poboljšati opšti kvalitet vašeg izražavanja. Posao uklanjanja jezičkih grešaka i nedoslednosti u tekstu obavljaju stručna lica koja su magistirala na odgovarajućim jezicima, dok s druge strane imaju veliko iskustvo.

Nakon što je sproveden proces lekture koji je vaš tekst učinio kvalitetnim za prezentaciju, ukoliko želite da izbegnete bilo koje slovne greške u vašem tekstu, neophodno je sprovesti proces korekture.

Korektura, kao poslednji korak u obradi vašeg teksta, odnosi se na uklanjanje slučajnih slovnih i znakovnih grešaka koje su nastale tokom pisanja ili štampanja teksta. Jezičke greške se mogu javiti prilikom pisanja: imena, e-pošte, telefonskih brojeva i drugo.

Korektura je veoma važna usluga, jer svaki tekst koji je namenjen objavljivanju (knjiga, poslovni dokument ili članak) svoju poruku mora saopštiti na najjasniji mogući način. Da bi napisani tekst bio jasan, ne sme biti pravopisnih, gramatičkih, interpunkcijskih grešaka ili nedoslednosti u jeziku, jer one mogu ugroziti verodostojnost teksta.

Lektura i korektura su različiti poslovi, koje obavljaju različita stručna lica. Lektura pruža poboljšanje vašeg stila pisanja, dok je korektura konačna provera kako bi se osiguralo savršenstvo teksta pre objavljivanja.

Nadamo se da vam je ovaj članak pomogao da napravite razliku između lekture i korekture. Ukoliko smatrate da vam je potrebna pomoć pri obradi vašeg teksta, Spektrum kooperativa vam nudi usluge lekture i korekture radi uspešnije prezentacije i unapređenja poslovanja! Možete nas kontaktirati putem e-mejla: kontakt@spektrum.rs ili na telefon: 062/234-251 kako bismo zajedno stvarali bolju budućnost!

Podeli na društvenim mrežama:

Ostavite komentar

Vaša i-mejl adresa neće biti objavljena. Polja koja je potrebno popuniti su u nastavku.